Taulutietokone

Tarkoituksena olisi hankkia halvemman luokan tabletti, jolla sujuu ihan perustoimet, kuten netinselaus, leffojen katsominen/musiikin kuuntelu sekä satunnainen pelailu. Näyttö on resoluutioltaan 800 x 480 pikseliä, mikä onkin kieltämättä vähän alakanttiin, siinä nettisivut suunnitellaan tätänykyä jo monesti 1024 pikselin levyisillä näytöille. Onneksi zoomaus toimii ja lukuunottamatta kovin monilla nettisivuilla varsinainen koostumus on ainoastaan muutaman sadan pikselin levyisellä alueella. Taulutietokoneet rikkoontuvat kevyesti sen tähden, niin että ne ovat lähes aina tuotettu osittain ohuesta lasista taikka lasin kaltaisesta aineesta. Tottakai myöskin älypuhelimet sekä kannettavat tietokoneet saattavat rikkoontua kevyesti, vain keskimääräinen tietokone ja älypuhelin onkin tehty kestämään jonkin verran väärinkäyttöä. Taulutietokoneen ostajien tavallisimmat kysymykset myyjille ovat: jota tällä pystyy tehdä, miten voikin olla eri mallien hinnoissa on sikäli isoja eroja, millaiset nettiyhteydet tuotteessa on ja kannattaako ostaa tabletti tai kannettava tietokone.

Taulutietokoneiden suosio onkin räjähtänyt ympäri maailmaa. Menestys on ollu hurjinta kehittyneissä maissa, sillä väliaikaisesti tuotteiden hinnat ovat vastanneet paremman keskiluokan älypuhelimia. Asiaan on kuitenkin tulossa muutos, teollisuuslähteistä kerrotaan. Taulutietokoneen toisiin ominaisuuskiin kuuluvat esimerkiksi sisäänrakennetut videokamera, kaiuttimet sekä mikrofoni. Esimerkiksi Skypepuheluiden soittaminen pykee tosiaan suoraan, vailla erillisiä kuulokkeita. Homman tarkka nelisuuntainen kiihtyvyyssensori minkä puolestaan mahdollistaa esim. autopelien pelaamisen tuotetta kallistelemalla. Kun laitteessa onkin myös mukana valmiiksi asennettuna Android Market (tai tätänykyä Play Store) eivät tuotteen käyttökohteet varmasti pääse loppumaankesken.

Molempiin laitteisiin olenkin asentanut suurimman tuetun muistikortin sekä ohjelmia on ladattu rutkasti Google Play-kaupasta (sekä ilmaisia jotta maksullisia).

Tablet tietokoneet ovatkin kuuma aihe tällä hetkellä tietotekniikassa, sekä kaikki valmistaja haluaa kehittää oman laitteensa. Mutta onko tabletti oikeesti hyödyllinen tai vaan tovin villitys? Alla on neljä vinkkiä, miksi onkin näin kuluttajan ei kandeis hommata taulutietokonetta. Uutispalvelu Networkworld on listannut neljä syytä, miksi kuluttajan ei kannattaisi hankkia taulutietokonetta. Taulutietokone ei ole erityisen helppo kannettava Taulutietokoneet eivät oikeesti ole yhtä helppoja kantaa kuin kuluttajille uskotellaan. Laitteen kantamiseen tarttee aina jonkinlaisen suojuksen tai laukun, sitä ei saattaa tunkea taskuun, siinä se on sinne aivan liian reipas.

Tabletti

Tabletti-sanahan siis ei tässä yhteydessä tule lääkkeestä, vaan saman sanan ikivanhasta toisesta käyttötarkoituksesta täten ruokapöydälle pantavaa pientä suojaliinaa tarkoittavasta sanasta.

Tabletilla pääsee verkkoon jotta vaan. Moni tuntemani iPad-käyttäjä ei pidä sitä kovin tärkeänä, ainoastaan onkin tyytyväinen wlan-surffailuun, mutta minulle mobiiliyhteys on merkittävä hyöty verrattuna tietokoneeseen. Totuus, saahan puhelimen vaikutuksesta tarjottua verkon tietokoneelle, vaan säätämistä silloin onkin – ja eräs akku isompi määrä, jonka tyhjenemisestä murehtia. Myös ilmaisia wlaneja onkin, vain niihin kirjautuminen tapaa olla tavalla vai toisella rasittavaa. Mitä siis enää odotat? nyt saat hommata esimerkiksi kerta heitolla omat tablettitietokoneet koko perheelle hintaan, joka ei todellakaan hirvitä! Tabletissa ei oo kantta avattavaksi. Vaikka MacBook Air onkin ohut ja kevyt sekä himottava, sen avaamiseen raitiovaunussa liittyy isompi kynnys kuin iPadin esiin ottamiseen. Alkuperäisessä iPad-kirjoituksessani olin huolissani laitteen ergonomiasta: kuinka sen saisi pystyyn sekä eikö lituskaa levyä ole vaikea naputtaa.

Tablettia pystyy käyttää seisaaltaan. Kukapa meistä ei välillä olisivat seisonut läppäri auki lumisateessa – tabletin kanssa ahdistaa paljon vähemmän. Karttana se on ylivertainen, vaan myös vähänkin pidemmän jonottamisen aikana sen nappaa mieluusti olkalaukustaan. Tabletti ei hurise eikä kuumene. Läppärin kanssa ei tartte kauaa sängyssä viettää aikaisemmin kuten tuuletin rupee joutuu meteliä. Hiljainen nöyrästi palveleva tabletti ei tunnu samalla tapaa tekniseltä rakkineelta kuin tietokone. Kunhan onkin sekä toimii vaan. Ei oo tablet ainakaan minulla läppäriä syrjäyttänyt. Enemmän tämä on jäänyt kivaksi leikkikaluksi. Eräässä yrityksessä annettiin osalle insinöörejä tabletit ja nehän tykkää näistä kuin Simo hillosta. Käytännössä niissä on RDP clientti mikä avustuksella käytetään SAP clienttiä ja muutamaa muutakin sovellusta. Tämä onkin osoittautunut näppäräksi peliksi jahka insinörtti pyörii tuotannon puolella tabletti kourassa.

Melkeinpä väittäisin, jotta ikäihmisen sietokyky on ällistyttävä, jos kyseessä on hidastumista aiheuttava ongelma. Sen sijasta nuorisolta menee hermo samantien – ja myös näiltä vähän vanhemmilta, jotka eivät oo sittenkään vielä aivan rollaattorikamaa. Ikäihmiselle tyypillistä onkin, niin että puuttuu uskallus tehdä mitään, jos ilmenee ongelma. Joskus uskalluksen puute saa myös pitämään ongelmina toimintoja, mitkä eivät sitä ole. Koko maailman myyminen oli 60 miljoonaa tablettia, tälle vuodelle ennakoidaan näin 120 miljoonan myyntiä. Joko sinulla onkin tablett? Miten noin voi olla ja mikä merkkinen? Korvaako tämä kannettavan ja pöytäkoneen? Missä toiminnassa härpäke on parhaimmillaan?

Oletko suunnitellut ostavasi tabletin? Jotta tabletin hinta on myönnetty puristettua näin alhaiseksi, jostain on pitänyt kuitenkin tinkiä. Naurettavan halvasta tablet-tietokoneesta ei löydy GPS-vastaanotinta, eikä Bluetooth-yhteyttä.

Tablet tietokoneet

Näppärä matkoilla kokonsa ja painonsa puolesta. Ei enää tulisi mieleen raahata läppäriä viikonloppureissuilla tai matkoilla.  Tablet tietokoneiden hinnat vaihtelevat ominaisuuksien, valmistajien ja jälleenmyyjien mukaisesti n. 100 – 900 euron välillä. Tabletteja onkin saatavilla yli 100 erikokoista, merkkistä ja hintaista tuotetta.

Tunnetuin tablet-tietokone on Apple iPad minkä versio 3 on hiljattain ilmestynyt. iPadin ansiosta tablet-pc laitteista on putkahtanut aikaisempaa suositumpia. Hieman iPadin markkinoille tulon päästä Samsung julkaisi oman tablet-pc versionsa: Samsung Galaxy tab-laitteen. Oli tablet PC laitteita markkinoilla tottakai aikaisemmin iPadia, esimerkiksi Archos. Parhaillaan yhä useampi valmistaja kehittelee tablet-tietokonetta ja pian tablet PC laitteita julkaistaan samaan tahtiin kuten matkapuhelinmarkkinoilla. Tunnetuimmat valmistajat juuri nyt on Apple, Samsung, Archos, Motorola, HTC, Dell, LG, Huawei, Blackberry, HP ja Creative. Useimmissa näistä tablet-tietokoneista onkin samat toiminnot ja suurimmat erot on käyttöjärjestelmän ja laitteen koon kohdalla.

Kuitenkin useimmat tablettien käyttäjät viettävät suurimman osan ajastaan selaimessa. Käyttöjärjestelmää ja ohjelmatarjontaa ei pitäisikään painottaa liian paljon, sillä selain ja muut eniten käytetyt perusohjelmat sisältyvät kaikkiin tabletteihin. Mutta silloin yksityiskohtiin. Mummoni ei tartte hienouksia, mutta mitä juttuja tabletin ostossa on otettava huomioon? Minkälainen nettiyhteys ois hyvä jahka hän käyttää laitetta vain kotonaan, riittääkö nettitikku sekä jos riittää sikäli minkälaisen nopeuden skype vaatii? Suosittelen laitetta jos et halua hirveen kallista teholaitetta juuri perus asioiden hoitamiseen vai kuitenkin lapsille pelaamista varten. Todella hyvä sekä kivan pienikokoinen tabletti. Mitä tosiaan enää odotat? nykyisin voit hankkia esimerkiksi kerta heitolla omat tablet tietokoneet koko perheelle hintaan, minkä ei tosiaan hirvitä!

Joulun alla monen toivelistalla onkin nykyaikainen älypuhelin vai tablettitietokone. Joka neljäs suomalainen kertoo harkitsevansa tablettitietokoneen hankkimista. Alle 35-vuotiaista aikuisista tablettitietokoneen ostaminen on harkinnassa 40 prosentilla. Yli 55-vuotiaiden kiinnostus tablettitietokoneita kohtaan onkin selvästi muita vähäisempää. Avasin paketin vähän sekavin tuntein, mutta meitsin tässäpä vaiheessa pakko tehdä synkkä tunnustus; en ollu aikaisemmin aiheuta hetkeä koskaan pitänyt tablet-luokan tietokonetta käsissäni, enkä vieläkään tiennyt miltä tällaisen tuotteen käsittely tuntuu. Tabletti-sanahan siis ei tässäpä yhteydessä tule lääkkeestä, vain saman sanan ikivanhasta toisesta käyttötarkoituksesta eli ruokapöydälle pantavaa pientä suojaliinaa tarkoittavasta sanasta. Suomalaiset muuten käyttävät sanaa ’kuusi’ täysin näppärästi ja luvusta niin että puusta ilman mitään sekaannuksen vaaraa.