Led valon väri

Ledien valmistusmateriaali (monesti gallium-yhdisteitä) määrää komponentin lähettämän valon värin, mitä voidaan edelleen muokata ledin pintaan lisätyillä kalvoilla sekä pinnoitteilla.
Kaukosäätimissä käytetään normisti ledejä, mitkä säteilevät infrapunasäteilyä.
Yksittäisen ledin emittoiman valon spektri on enimmäkseen todella kapea joten säteily on lähes monokromaattista, vaan monia ledejä saatetaan pakata samaan koteloon yhdistelmävärien saamiseksi.

LEDejä käytettiin pitkään lähes yksinomaan elektronisten laitteiden merkkivaloina sekä näyttötauluissa, LED-näytöissä, mutta kuluvan aikoina he ovatkin alkaneet yleistyä myös valaistuksessa.
Tämän ovatkin tehneet mahdolliseksi entistä valovoimaisempien ledien kehittyminen ja ainakin valkoisen LED:in keksiminen. Valkoisen ledin kehittäjälle Shuji Nakamuralle myönnettiin Millennium-teknologiapalkinto vuonna 2006.
Valkoinen ledi perustuu siniseen lediin, minkä onkin päällystetty fluoresoivalla loisteaineella, joka muuntaa osan säteilystä kellertäväksi niin, niin että silmän aistima valon sävy on valkoinen.

LED-valaisimet on sisustusvalaistuksen moderni aikakausi. MR16 LED-valaisimen käyttämä LED-tekniikka on kehittynyt huimasti viimeisten vuosien aikana. Useat valaisimien valmistajat ovatkin ottaneet käyttöönsä edistyksellisen LED-tekniikan.

E27 LED-valaisimien käyttämä LED-teknologia mahdollistaa pienen koon ansiosta myös valaisimien totaalisesti uudenlaisen muotoilun.
Perinteisissä valolähteissä valo syntyy sivutuotteena kun hehkulankaa kuumennetaan.
LEDissä valo rakennetaan puolijohdediodissa virran vaikutuksesta. Suurimmat valodiodit on tänä päivänä kooltaan n. 1 mm ja pisteen muotoisia.