Led valon väri

Ledien valmistusmateriaali (monesti gallium-yhdisteitä) määrää komponentin lähettämän valon värin, mitä voidaan edelleen muokata ledin pintaan lisätyillä kalvoilla sekä pinnoitteilla.
Kaukosäätimissä käytetään normisti ledejä, mitkä säteilevät infrapunasäteilyä.
Yksittäisen ledin emittoiman valon spektri on enimmäkseen todella kapea joten säteily on lähes monokromaattista, vaan monia ledejä saatetaan pakata samaan koteloon yhdistelmävärien saamiseksi.

LEDejä käytettiin pitkään lähes yksinomaan elektronisten laitteiden merkkivaloina sekä näyttötauluissa, LED-näytöissä, mutta kuluvan aikoina he ovatkin alkaneet yleistyä myös valaistuksessa.
Tämän ovatkin tehneet mahdolliseksi entistä valovoimaisempien ledien kehittyminen ja ainakin valkoisen LED:in keksiminen. Valkoisen ledin kehittäjälle Shuji Nakamuralle myönnettiin Millennium-teknologiapalkinto vuonna 2006.
Valkoinen ledi perustuu siniseen lediin, minkä onkin päällystetty fluoresoivalla loisteaineella, joka muuntaa osan säteilystä kellertäväksi niin, niin että silmän aistima valon sävy on valkoinen.

LED-valaisimet on sisustusvalaistuksen moderni aikakausi. MR16 LED-valaisimen käyttämä LED-tekniikka on kehittynyt huimasti viimeisten vuosien aikana. Useat valaisimien valmistajat ovatkin ottaneet käyttöönsä edistyksellisen LED-tekniikan.

E27 LED-valaisimien käyttämä LED-teknologia mahdollistaa pienen koon ansiosta myös valaisimien totaalisesti uudenlaisen muotoilun.
Perinteisissä valolähteissä valo syntyy sivutuotteena kun hehkulankaa kuumennetaan.
LEDissä valo rakennetaan puolijohdediodissa virran vaikutuksesta. Suurimmat valodiodit on tänä päivänä kooltaan n. 1 mm ja pisteen muotoisia.

Led valot käynnistyvät heti

E14 LED-lamput käynnistyvät heti jahka ne kytketään päälle. Näin valoteho onkin käytettävissä välittömästi tän kuluttua kuin valo kytketään päälle. Tämän tähden Led-valaisin soveltuu erinomaisesti myös paikkoihin missä valoa joudutaan sammuttelemaan sekä sytyttelemään monesti.
Koska LED-lampuissa onkin hyvä hyötysuhde, tämä merkitsee myöskin tätä jotta ledvalaisimet kuumenevat vähemmän kuten tavanomaiset hehkulamput tai energiansäästölamput. Pienempi lämmöntuotto merkitsee pienempää jäähdytystarvetta kuumilla keleillä. Lisäksi et enää polta sormiasi!
Toisinkuin muut tarjolla olevat tekniikat, Ledit pitävät erityisesti kylmästä. Itse jutussa, ledit antavat isompi määrä valoa kylmissä oloissa joten hyötysuhde tämän kuten paranee. Tämän takia ledit soveltuvat erinomaisesti myös pihavaloiksi: Lamput syttyvät suurelta osin mutta kun valoa tarvitaan ja hankalat lampunvaihdot jäävät vähemmäksi.

LED valot eivät lämpene, joten ne eivät tartte samoja suojia ja turvavälejä, ja asennus on helpompaa ja aikaisemmin kaikkea halvempaa. Myös käyttö onkin turvallisempaa. LED-Lamput ovatkin väliaikaisesti lyömättömiä kaikilla osa-alueilla mitattuna.

LED valaisin on kodin moderni valonlähde. Se onkin lopputuote, mikä hyödyntää LED-tekniikkaa. LED-valaisin on LED-moduulin ja LED-liitäntälaitteen yhdistelmä. Teho-LED-valaisimet valaisevat varsin reippaan.
Perinteisissä lampuissa teho on ollut valintakriteeri, mikä onkin aina helpotanut lampun valintaa. Lampun ottama sähköteho onkin samalla myöskin maanläheisesti kertonut, paljonko lamppu aiheuttaa valoa.
Oikeasti tämä lukema kirjoittaa vain sen, miten huomattavasti sähkötehoa lamppu kuluttaa palaessaan. Kakki tämä teho, mitä ei lampusta saada valona, muuttuu lämmöksi.

 

Led valot

Hinta sisältää valolähteiden myös tarvittavat ohjaimet sekä valomekaanikat, johtoja sekä katkaisijoita ei ole hintoihin otettu mukaisesti, että he on kummassakin järjestelmässä yhtä isot.
Johtuen LED valojen monimutkaisemmasta teknologiasta ja pienemmistä valmistussarjoista, laadukkaiden LED valojen hankintahinta on yhä merkittävästi suurempi kuten klassisten valojen.
Jos tarkastellaan pelkästään hankintahintaa, sikäli tilanne vääristyy, siinä myöskin valojen käyttämisen todelliset vuosittaiset käyttökustannukset käy ottaa huomioon, että asuntojen elinkaari on melko pitkä eivätkä valojärjestelmiä vaihdeta vuosittain.

Valitun valoratkaisun elinkaari on yleensä ottaen hyvin pitkä, jopa kymmeniä vuosia.
Valojen käyttö maksaa minimissään näiden sähkönkulutuksen verran. Tämän myös valolähteitä menee rikki, ja niitä täytyy vaihtaa. Myös siitä käy vuosittaisia kuluja, mitkä käy laskelmissa ottaa huomioon.
Laskelmassa omalle työlle (hankinta + vaihto) ei oo laskettu mitään arvoa. Mikäli työ teetetään ulkopuolisella, maksaa vaihtotyö huomattavasti isompi määrä (esim. julkiset kohteet). Valojen jokapäiväinen käyttöaika perustuu suoraan Motivan valaistusoppaaseen.

Valolähteiden käyttöikä jälleen perustuu valmistajien ilmoitukseen eri valolähteiden eliniästä.
Kokonaiskustannuksissa on otettu huomioon myös hankintahinta. Johtuen monimutkaisemmasta tekniikasta sekä pienemmistä valmistussarjoista, LED valojen hankintahinta onkin paljon suurempi kuin klassisten valojen.
LED valo tienaa vaikka tämän eron takaisin moninkertaisesti elinkaarensa aikana! Laadukkaiden LED valojemme elinikäodote on minimissään 50 000 tuntia, käytännössä kuitenkin lähes noin 75000 tuntia.

LED-valaisimet eivät tämän lisäksi pidä sisällään elohopeaa taikka muita raskasmetalleja, eli ledien valmistaminen ja käytöstä poistaminen onkin ympäristöystavällistä.
Äkkiä vertailemalla tuntuu jotta led-valot on kalliimpia kuten useat toiset valaistus-vaihtoehdot. Näin ei sittenkään loppupelissä oo. On totta että yksittäinen led-lamppu maksaa enemmän kuten esimerkiksi energiansäästölamppu.

Toisinkuin muut saatavilla olevat tekniikat, Ledit tykkäävät varsinkin kylmästä. Itse jutussa, ledit antavat isompi määrä valoa kylmissä oloissa eli hyötysuhde tämän kuin paranee.

Tämän tähden ledit soveltuvat erinomaisesti myös pihavaloiksi: Lamput käynnistyvät nopeasti siinä jahka valoa tarvitaan ja hankalat lampunvaihdot jäävät vähemmäksi.
Lisäksi turha pihan lämmittäminen edes jää minimiin! Muistathan vaikka asentaa LED-lampunkin asianmukaisesti säältä suojattuun valaisimeen.
LED-liitäntälaite (muuntaja) on LEDin ja verkkojännitteen välissä. Se muuntaa verkkojännitteen LEDille soveltuvalle heikkovirta- vai suojajännitetasolle. LED-valaisimet tarvitsevat LED-muuntajan.

Paitsi lamput kuten GU10 led valot