Kengät netistä

Tuotteen laatuun ja materiaaleihin kandee perehtyä. Samalla onkin järkevää pohtia, millaiseen käyttöön kenkiä on hankkimassa. 1900-lukua lähestyttäessä keksittiin toisen muassa urheilukengät sekä kenkien valmistus helpottui ompelukoneen keksimisen ansiosta.

Kenkämuoti vaihteli 1800-luvulta 1900-luvulle kreikkalaistyyppisistä sandaaleista korkealle napitettaviin saappaisiin. 1900-luvun alussa naisten hameet oli niin pitkiä, että kengistä näkyi melkein aina vain kärjet. Mustat saappaat olivat yleisimpiä, miehillä mustat nahkakengät.

Ja kun muistaa käyttää nahkaan ja mokkaan suoja-aineita, voi kengille lisää käyttöikää, Malja mieltää. Vedenpitävä goretex onkin hänen mukaansa hyvä materiaalivalinta lasten jalkoihin. Terve maalaisjärkikin sanoo, että vaatteita sekä kenkiä ei kannata säilyttää mytyssä kaapissa.

Sandaalit ja sandaletit sopivat ilmavuutensa ansiosta erinomaisesti lämpimillä ilmoilla käytettäviksi. Tarjolla onkin matalia gladiaattorisandaaleja sekä juhliinkin reippaan sopivia korollisia versioita. Joko matala- vai korkeakantaiset, sikäli kutsutut sling-backit on loistava valinta kapeajalkaiselle, sillä remmi pitää kengän tukevasti paikoillaan. Materiaalina onkin useimmiten aito tai tekonahka.

Korolliset kengät tuovat olemukseen hetkessä ryhdikkyyttä. Tottumattomamman kävelijän kandee aloittaa paksummalla ja matalammalla korolla, vaan merkittävästi korkokenkiä käyttäny voi valita huikean korkean piikkikoronkin. Erittäin naisellisia vaihtoehtoja tarjoavat esim. Minna Parikka ja Juha Tarsala, pelkistetymmistä kengistä pitävän kannattaa silmäillä esim. Pianon valikoimaa.

Kannattaa myöskin muistaa, niin että kenkien tilaaminen on joka kerta hieman tuuripeliä: koskaan ei saatta olemaan täysin saletti tästä, alkavatko kengät hiertää pidemmän kävelyn kuluttua. Tämä pätee niin tavallisiin kuin nettikauppoihinkin. Etämyynnin etuna onkin, että kengät pystyy sovittaa kaikessa rauhassa kotona. Kenkäkaupassa voi olla paineita tehdä päätös nopeasti, tällöin pystyy hankkia vahingossa sopimattomat kengät ilman palautusoikeutta.

Jos tarjolla onkin kokotaulukko, sikäli kokotaulukko kannattaa myöskin hyödyntää. Korolliset kengät tuovat olemukseen hetkessä ryhdikkyyttä. Korkokengät myös hoikentavat, sillä he saavat jalat näyttämään oikeaa pidemmältä. Tottumattomamman kävelijän kannattaa hakea aluksi kenkä, jossa on paksu, tukeva sekä suhteellisen matala korko. Myös kiilakorkoisilla sekä korokepohjaisilla kengillä onkin tavallisesti huomattavan helppo kävellä.