Kengät

Kengät onkin istuttava jalan malliin hyvin ja myöskin materiaaleihin kandee kiinnittää huomiota. Halpoja synteettisiä jalkineita ei kannata tilata, nahka ja hengittävät materiaalit on parhaita. Mikäli tuotteessa ei syystä tai toisesta oo pesuohjetta, onkin parempi viedä tämä mieluummin pesetettäväksi kuten testata onneaan. Viimeinen tarkasteltava vaate onkin aivan perinteinen puuvillainen miesten paita.

Toisin kuin herkkiä materiaaleja, sitä kandee pestä pesukoneessa usein. Kaulukseen ja ranteiden kohdalle käy kevyesti hikitahroja, sekä jospa paitaa ei pese usein, voivat tahrat pinttyä ainakin vaaleaan kankaaseen. Kyllästeaine suojaa mokkakenkää. Entäs kengät silloin – kuinka näitä joutuu käyttää sekä huoltaa, niin että he kestäisivät hyväkuntoisina?

Ei toisin sanoen ihme, jotta tunnille toivoo kunnon jalkineet. Tässä muutama vinkki kenkien valitsemiseen: Kenkien pitää tukea jalkaa sekä istua napakasti. Jalat eivät saa liukua kenkien sisällä, vaan varo myös ostamasta liian vähäisiä kenkiä. Korkeampi varsi tukee nilkkaa, vain se tekee kengistä myös raskaammat ja kömpelömmät. Mikäli tunnet tarvitsevasi nilkkaan ylimääräistä tukea, kandee tilata kengät hieman korkeammalla varrella. Muutoin suosittelen käyttämään Zumba-tunneilla mahdollisimman näpsäköitä (eli kevyitä ja nilkan liikkeet paremmin mahdollistavia) kenkiä.

Vastasyntyneillä vauvoilla harvoin tavataan jalkoihin liittyviä sairauksia tai ongelmia, mutta jo muutaman vuoden ikäisillä lapsilla ongelmia ilmenee. Ja tilanne pahenee. asiantuntijat sanovat jalkaongelmien johtuvan vääränlaisita kengistä sekä sukista. Suuri prosenttimäärä lapsista käyttää joko liian vähäisiä tai suuria kenkiä. Keskieurooppalaisten tutkimusten perusteella voikin arvioida, niin että ainoastaan harvalla lapsella onkin aidon kokoiset kengät, suurimmalla osalla kengät on liian pienet, mutta usein myös liian suuret.

Suosittelen vastaavantyyppistä eksperimenttiä ihan kaikille, joka onkin joutunut pettymään kenkäostoksilla! Hiljattain tekemäni kenkäpostauksen kommenttiosiossa nousi pintaan varsin kiinnostava keskustelu kenkä- ja nahkateollisuuden eettisistä sekä ekologisista kysymyksistä.

Kaikki kaupunkikulttuuria ja taidetta kaupunkilaisille tuovaa onkin mielestäni loistava asia. Olen joka kerta mieltänyt myöskin roikkuvia kenkiä jonkinlaisena taiteellisena kannanottona taikka kaupunkitilan haltuun ottamisena. Myöhemmin olen kuullut usean suuri määrä selitystä miten voikin olla näin tapahtuu.

Näistä kenties mielenkiintoisin on kenkien heittäminen roikkumaan onnea tuovaksi merkiksi sekä surullisin kengistä, mitkä kiusaaja onkin heittänyt roikkumaan niin, ettei kiusattu ole kenkiään saanut ja on joutunut kävelemään kotiin paljain varpain. Mielenkiintoinen selvitys onkin myös kenkien heittäminen merkiksi reviirien rajoista, joka tietyllä tavalla tukee omaa ajatustani kaupunkitilan haltuunotosta.

Oli kenkien päätymisen roikkumaan syy jonka tahansa onkin mielestäni mahtavaa, jahka kaupungissa kohtaa jotain sellaista, mitä ei odota näkevänsä taikka kokevansa. Peep-toes eli avokärkiset kengät. Varoitus! Olethan käynyt manikyyrissä aikaisemmin kuin käytät avokärkisiä kenkiä? Pidä avokärkisiä kenkiä läpikuultamattomien sukkahousujen sekä värikkäiden vaatteiden kanssa.