Led valot

Hinta sisältää valolähteiden myös tarvittavat ohjaimet sekä valomekaanikat, johtoja sekä katkaisijoita ei ole hintoihin otettu mukaisesti, että he on kummassakin järjestelmässä yhtä isot.
Johtuen LED valojen monimutkaisemmasta teknologiasta ja pienemmistä valmistussarjoista, laadukkaiden LED valojen hankintahinta on yhä merkittävästi suurempi kuten klassisten valojen.
Jos tarkastellaan pelkästään hankintahintaa, sikäli tilanne vääristyy, siinä myöskin valojen käyttämisen todelliset vuosittaiset käyttökustannukset käy ottaa huomioon, että asuntojen elinkaari on melko pitkä eivätkä valojärjestelmiä vaihdeta vuosittain.

Valitun valoratkaisun elinkaari on yleensä ottaen hyvin pitkä, jopa kymmeniä vuosia.
Valojen käyttö maksaa minimissään näiden sähkönkulutuksen verran. Tämän myös valolähteitä menee rikki, ja niitä täytyy vaihtaa. Myös siitä käy vuosittaisia kuluja, mitkä käy laskelmissa ottaa huomioon.
Laskelmassa omalle työlle (hankinta + vaihto) ei oo laskettu mitään arvoa. Mikäli työ teetetään ulkopuolisella, maksaa vaihtotyö huomattavasti isompi määrä (esim. julkiset kohteet). Valojen jokapäiväinen käyttöaika perustuu suoraan Motivan valaistusoppaaseen.

Valolähteiden käyttöikä jälleen perustuu valmistajien ilmoitukseen eri valolähteiden eliniästä.
Kokonaiskustannuksissa on otettu huomioon myös hankintahinta. Johtuen monimutkaisemmasta tekniikasta sekä pienemmistä valmistussarjoista, LED valojen hankintahinta onkin paljon suurempi kuin klassisten valojen.
LED valo tienaa vaikka tämän eron takaisin moninkertaisesti elinkaarensa aikana! Laadukkaiden LED valojemme elinikäodote on minimissään 50 000 tuntia, käytännössä kuitenkin lähes noin 75000 tuntia.

LED-valaisimet eivät tämän lisäksi pidä sisällään elohopeaa taikka muita raskasmetalleja, eli ledien valmistaminen ja käytöstä poistaminen onkin ympäristöystavällistä.
Äkkiä vertailemalla tuntuu jotta led-valot on kalliimpia kuten useat toiset valaistus-vaihtoehdot. Näin ei sittenkään loppupelissä oo. On totta että yksittäinen led-lamppu maksaa enemmän kuten esimerkiksi energiansäästölamppu.

Toisinkuin muut saatavilla olevat tekniikat, Ledit tykkäävät varsinkin kylmästä. Itse jutussa, ledit antavat isompi määrä valoa kylmissä oloissa eli hyötysuhde tämän kuin paranee.

Tämän tähden ledit soveltuvat erinomaisesti myös pihavaloiksi: Lamput käynnistyvät nopeasti siinä jahka valoa tarvitaan ja hankalat lampunvaihdot jäävät vähemmäksi.
Lisäksi turha pihan lämmittäminen edes jää minimiin! Muistathan vaikka asentaa LED-lampunkin asianmukaisesti säältä suojattuun valaisimeen.
LED-liitäntälaite (muuntaja) on LEDin ja verkkojännitteen välissä. Se muuntaa verkkojännitteen LEDille soveltuvalle heikkovirta- vai suojajännitetasolle. LED-valaisimet tarvitsevat LED-muuntajan.

Paitsi lamput kuten GU10 led valot