Led valon väri

Ledien valmistusmateriaali (monesti gallium-yhdisteitä) määrää komponentin lähettämän valon värin, mitä voidaan edelleen muokata ledin pintaan lisätyillä kalvoilla sekä pinnoitteilla.
Kaukosäätimissä käytetään normisti ledejä, mitkä säteilevät infrapunasäteilyä.
Yksittäisen ledin emittoiman valon spektri on enimmäkseen todella kapea joten säteily on lähes monokromaattista, vaan monia ledejä saatetaan pakata samaan koteloon yhdistelmävärien saamiseksi.

LEDejä käytettiin pitkään lähes yksinomaan elektronisten laitteiden merkkivaloina sekä näyttötauluissa, LED-näytöissä, mutta kuluvan aikoina he ovatkin alkaneet yleistyä myös valaistuksessa.
Tämän ovatkin tehneet mahdolliseksi entistä valovoimaisempien ledien kehittyminen ja ainakin valkoisen LED:in keksiminen. Valkoisen ledin kehittäjälle Shuji Nakamuralle myönnettiin Millennium-teknologiapalkinto vuonna 2006.
Valkoinen ledi perustuu siniseen lediin, minkä onkin päällystetty fluoresoivalla loisteaineella, joka muuntaa osan säteilystä kellertäväksi niin, niin että silmän aistima valon sävy on valkoinen.

LED-valaisimet on sisustusvalaistuksen moderni aikakausi. MR16 LED-valaisimen käyttämä LED-tekniikka on kehittynyt huimasti viimeisten vuosien aikana. Useat valaisimien valmistajat ovatkin ottaneet käyttöönsä edistyksellisen LED-tekniikan.

E27 LED-valaisimien käyttämä LED-teknologia mahdollistaa pienen koon ansiosta myös valaisimien totaalisesti uudenlaisen muotoilun.
Perinteisissä valolähteissä valo syntyy sivutuotteena kun hehkulankaa kuumennetaan.
LEDissä valo rakennetaan puolijohdediodissa virran vaikutuksesta. Suurimmat valodiodit on tänä päivänä kooltaan n. 1 mm ja pisteen muotoisia.

Led valot käynnistyvät heti

E14 LED-lamput käynnistyvät heti jahka ne kytketään päälle. Näin valoteho onkin käytettävissä välittömästi tän kuluttua kuin valo kytketään päälle. Tämän tähden Led-valaisin soveltuu erinomaisesti myös paikkoihin missä valoa joudutaan sammuttelemaan sekä sytyttelemään monesti.
Koska LED-lampuissa onkin hyvä hyötysuhde, tämä merkitsee myöskin tätä jotta ledvalaisimet kuumenevat vähemmän kuten tavanomaiset hehkulamput tai energiansäästölamput. Pienempi lämmöntuotto merkitsee pienempää jäähdytystarvetta kuumilla keleillä. Lisäksi et enää polta sormiasi!
Toisinkuin muut tarjolla olevat tekniikat, Ledit pitävät erityisesti kylmästä. Itse jutussa, ledit antavat isompi määrä valoa kylmissä oloissa joten hyötysuhde tämän kuten paranee. Tämän takia ledit soveltuvat erinomaisesti myös pihavaloiksi: Lamput syttyvät suurelta osin mutta kun valoa tarvitaan ja hankalat lampunvaihdot jäävät vähemmäksi.

LED valot eivät lämpene, joten ne eivät tartte samoja suojia ja turvavälejä, ja asennus on helpompaa ja aikaisemmin kaikkea halvempaa. Myös käyttö onkin turvallisempaa. LED-Lamput ovatkin väliaikaisesti lyömättömiä kaikilla osa-alueilla mitattuna.

LED valaisin on kodin moderni valonlähde. Se onkin lopputuote, mikä hyödyntää LED-tekniikkaa. LED-valaisin on LED-moduulin ja LED-liitäntälaitteen yhdistelmä. Teho-LED-valaisimet valaisevat varsin reippaan.
Perinteisissä lampuissa teho on ollut valintakriteeri, mikä onkin aina helpotanut lampun valintaa. Lampun ottama sähköteho onkin samalla myöskin maanläheisesti kertonut, paljonko lamppu aiheuttaa valoa.
Oikeasti tämä lukema kirjoittaa vain sen, miten huomattavasti sähkötehoa lamppu kuluttaa palaessaan. Kakki tämä teho, mitä ei lampusta saada valona, muuttuu lämmöksi.